Pamuk, hiç kuşkusuz tekstil sektörünün temel maddesidir. Kumaş ve ip üretiminin halen büyük bölümü pamuk bitkisinin işlenmiş halinden oluşmaktadır. İlerleyen teknoloji ve gelişen dünya ile her ne kadar farklı maddeler, alternatif bitki v benzerleri de bulunsa pamuk ilk günkü güncelliğini ve tekstil malzemeleri üretimindeki liderliğini korumaktadır.
Hassas ve özel bir bitki olan pamuk, ülkemizde de bolca üretilmektedir. İlk olarak Hindistan’da keşfedilmiş ama kısa zamanda dünyanın birçok bölgesine yayılmıştır. Özellikle giyimde kullanılmaya başlanması daha hızlı yayılmasında etkili olmuştur. Pamuk bitkisi narin ve özen isteyen bir bitkidir. Yağmuru sevmediği için, bol yağış alan iklimlerde yetişmesi zordur. Daha ziyade kurak ve az yağışlı bölgelerde yetiştirilen pamuk, güçlü topraklara ekilir. Altı ay gibi kısa bir sürede hasat edilebilen pamuk, yapısı gereği güzel görünen de bir bitkidir. Türkiye’de çok değişik tarzları yetişen pamuğun, tekstil sektörünün değişik bölümlerinde kullanımına rastlanır. Hem giyim malzemesi olarak hem de ev tekstilin değişik ürünlerinde kullanılan pamuk, kolay işlenen, sağlıklı ve temiz bir malzemedir.
Bol yetişmesi, kısa zamanda hasat edilmesi ve basit işlenme özellikleri bir yana yıllardır tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri de insan vücuduna uyumlu, sağlıklı bir malzeme olmasıdır. Giyim malzemelerinin hala büyük kısmı pamuklu olarak üretilmektedir. Temiz ve sağlıklı bir malzeme olmasının yanı sıra vücut fonksiyonlarına –terleme ve üşüme gibi- çok çabuk tepki vermesi de tercih edilmesinin en büyük sebeplerindendir. Ülkemizde giyimden ziyade özellikle, yatak odası ürünlerinde bolca pamuklu malzeme tercih edilmektedir. Bu tür tekstil ürünlerinin kalitesi içeriğindeki pamuk oranına göre belirlenmekte olup, kullanılan pamuğun da çeşitleri mevcuttur. Yıllar geçse de, pamuğun tekstil sektöründeki tartışılmaz liderliği devam edecektir.